Поиск

понедельник, 19 мая 2014 г.

Краснодар къыщыхъугъэм пае Израил щыпсэурэ Адыгэхэм мырэзэныгъэ зэхахьэ къырагъэкIокIыгъ


Краснодар къыщыхъугъэм пае Израил щыпсэурэ Адыгэхэм мырэзэныгъэ зэхахьэ къырагъэкIокIыгъ
Адыгэ республикэм щыщ Адыгэ кIалэу Iэшъынэ Темур Урыс фащистхэм зэраукIыгъэм къыхэкIэу Израил щыпсэурэ Адыгэ ныбжьыкIэхэм яегъэжьэкIэ жъоныгъуакIэм и I9-м  Израил ит Адыгэ къуаджэу Кфар-Кама  мырэзэныгъэ-зэхахьэ щыкIуагъ. Ар къуаджэм дэт музием ипашъхьэ къыщекIокIыгъ.
Мырэзэныгъэ-зэхахьэм хэлэжьагъэхэм анэхьыбэр ныбжьыкIэх, нэбг 100 ехъущтгъэ. Ахэм  Iэшъынэ Темур зыукIыгъэхэм пшъэдэкIыжь зэрахьын фаем зэрэкIэдаохэрэр тхьапэ инэу аIыгъэхэм атетхэгъагъ. Зэхахьэм къыщыгущыIагъэхэм Адыгэ лъэпкъыр зэрэзыр ыкIи Израил щыпсэурэ Адыгэхэр Адыгэ хэкум зэрэкъотхэр къыхагъэщыгъ.
КъэIогъэн фае, мы аужьырэ илъэсхэм Израил щыпсэурэ Адыгэ ныбжьыкIэхэр лъэпкъ Iофхэм, бзэм, хабзэм ыкIи хэкум нахь чанэу дэлажьэхэу аублагъ. БлэкIыгъэ тхьэмафэм ныбжьыкIэ 50 фэдиз хъухэу Израил ит къалэу Тел-Авив шъыгъо-зэхахьэ къыщырагъэкIокIыгъагъ. Ащ нэмыкIэу Кфар-Кама ихасэрэ Рихьанием ихасэрэ ныбжьыкIэхэр аригъусэхэу Израил ипарламент кIохи Адыгэ лъэпкъым къырикIуагъэр, лъэпкъ гъэкIодэу щыIагъэр зитхагъэ тхылъхэр депутатхэм аратыгъ.
tuapsa.blogspot

İSRAİL ÇERKESLERİ KFAR-KAMA’DA AŞİNE TİMUR’UN ÖLDÜRÜLMESİNİ PROTESTO ETTİ 0

Krasnador’da meydana gelen olay nedeniyle, İsrail’de yaşayan Adigeler bir protesto ile rahatsızlıklarını dile getirdiler.
Adige Cumhuriyeti’nde Adige genci AŞİNE Timur'un, Rus faşistlerce öldürülmesi üzerine İsrail’de yaşayan Adige gençleri önderliğinde bir protesto düzenledi
19 mayıs Pazartesi günü İsrail’de bulunan Kfar-Kama köyü müzesi önünde gerçekleşen eylemde, olayla ilgili tepkiler dile getirildi..
Çoğunluğu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 100 kişilik grup, bu olayın faillerinin bulunması ve olayın aydınlatılması gerektiğini vurgululayan döviz ve pankartlar açarken, Adige toplumunun bir olduğunu, birlikte olduğunu ve anavatanın yanında olduklarını belirttiler.
Son yıllarda İsrail’de yaşayan soydaşlarımızın çerkes ulusal sorunu , adigebze ve xabze konusunda ciddi çalışmaları memnuniyet verici.
Geçen hafta içerisinde Tel Aviv'de 50 kişilik bir grup Çerkeslere uygulanan sürgün ve soykırım için bir protesto etkinliği düzenlerken , Kfar-kama Derneği ve Reyhaniye Derneği gençleri bir araya gelerek, İsrail Parlementosu’na Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın tanınması için yazılı başvuruda bulundu.
Kaynak: tuapsa.blogspot.co
Çeviri: ÇY Haber Merkezi

АШЫНЭ ТИМУР, УИ ТХЬЭР УДОГЪЭГУГЪЭ УТЩЫГЪУПЩЭНУКЪЫМ !
Алыхьым жэнэтк1э игъэгуф1э. ..Яужьыр махуэ Алыхьым тхуищ1.
Rusya Fedarasyonu’na bağlı Krasnodar Karay’ın yönetim merkezi olan Krasnodar kentinde, 11 Mayıs 2014 Pazar günü yüzleri maskeli ve kapşonlu, ellerinde beyzbol sopaları ve uzun bıçaklar bulunan Rus faşistleri tarafından saldırıya uğrayan ve kaldırıldığı hastanede 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü hayatını kaybeden AŞİNE Timur için;  Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda 17 Mayıs 2014 Cumartesi günü saat 19:30 bir grup Çerkes protesto eylemi için toplandı.
Çerkes Solu adlı grup tarafından duyurusu yapılan eyleme katılan Çerkesler, eylemde; kardeşimiz AŞİNE Timur’u unutmayacağız diyerek, Rus ırkçlığının Çerkeslere yönelmesine ve tüm dünya ırkçılığına karşı mücadele vereceklerini belirttiler.
Çerkesler, AŞİNE Timur’un neden unutulmayacağını, faşizme karşı mücadele verileceğini ve Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün anlatımını içeren bildirinin okunması sonunda dağıldılar.
ÇY Haber Merkezi.

Комментариев нет:

Отправить комментарий